05. mýtus: „Postačí, když vynechám přílohy a pečivo a zhubnu.“
Dalším častým a velmi rozšířeným omylem je, že přílohy (brambory, rýže, těstoviny) a pečivo je třeba z jídelníčku eliminovat. Málokdo si ovšem uvědomuje, že ty správně zvolené sacharidy jsou zásadním palivem pro náš organismus. Největším spotřebitelem cukru u neaktivního člověka je jeho mozek a nervový systém, který glukózu používá jako výlučné palivo. A právě deficit sacharidů vede k tomu, že se objevuje nevýkonnost, podráždění, únava, deprese a i útěk z diety. Navíc při tomto stravování s vyloučením sacharidů dietáři podvědomě utíkají do tuků, které přestávají v jídle vnímat a do kterých je nutí vyhladovělý organismus, protože jsou koncentrovaným zdrojem snadno zpracovatelné energie. Proto je třeba zdůraznit, že sacharidy jsou velmi důležitou součástí lidské výživy a jejich denní příjem by měl tvořit 50-65% z celkového zdroje energie.